Želite svoj dom ogrevati s kaminom?
| Članek je bil prebran 420 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Kamin ni samo zelo romantičen, ampak je lahko tudi zelo priročen način za ogrevanje vašega doma. Če torej pustimo ob strani dejstvo, da kamin zares izgleda zelo estetsko in lepo in se osredotočimo predvsem na njegovo uporabno vrednost, potem lahko hitro ugotovimo, da je v mnogih situacijah ogrevanje z uporabo kamina cenovno zelo ugodna opcija. Pri nakupu in vgradnji gre sicer res za večjo finančno investicijo, zato je potrebno dobro premisliti, kak ti kamina bi želeli imeti v svojem domu, kako ekonomično se nam ta investicija izplača, kako varen je določen tip kamina, koliko toplote akumulira in kako veliko površino je mogoče z njim ogrevati. Pri odločitvi za kamin se je potrebno zavedati tudi, da je danes na trgu že mogoče izbrati kamine, katere se upravlja na daljavo. Tak kamin torej lahko vključimo, da ogreje hišo, še preden se vrnemo iz službe ali drugih opravkov. Tako domov vedno pridemo na toplo, s čimer je premoščena ena izmed glavnih pomanjkljivosti, katere so v preteklosti očitali kaminom na drva. Na končno odločitev pri nakupu naj vpliva tudi velikost zalogovnika (če gre za kamin na pelete), saj je od le tega odvisno trajanje ogrevanja. Eden glavnih pomislekov pri odločitvi za kamin je tudi čiščenje pepela. Danes na trgu že obstajajo kamini, ki imajo možnost samodejnega praznjenja, kar pomeni, da pepela ni potrebno čistiti ročno. Če kamin te funkcije nima, potem je potrebno pepel čistiti cca. 1-krat tedensko, odvisno od tega, kako veliko ga uporabljamo. Za najbolj tehnološko napredne, so pomemben dejavnik tudi daljinsko upravljanje kamina, upravljanje kamina preko pametnega telefona ali tablice, ipd.

kamin na peleteKakšen tip kamina izbrati?

Prva izbira, ki jo moramo narediti je, ali želimo imeti vgradni kamin ali pa bi raje imeli kaminsko peč. Za vgradni kamin se mnogi odločajo zaradi videza in vzdušja, ki ga taki kamini pričarajo, nekoliko pa nas od nakupa lahko odvrne cena, ki je mnogo višja kot cena za kaminsko peč. Prav tako je potrebno na postavitev vgradnega kamina misliti že pri gradnji, prav tako pa terjajo kar precej prostora. Takšne kamine je običajno tudi precej težje očistiti kakor kaminske peči. Slednje so odlična rešitev za manjše prostore in pa za povsod tam, kjer se za kamin odločimo naknadno – torej tam, kjer kamin v samih gradbenih načrtih ni bil posebej predviden. Ti kamini ogrevajo prostor iz vseh strani, zelo enostavno jih je tudi vgraditi oziroma namestiti. Lažji so za vzdrževanje in tudi za servisiranje.

Naslednja dilema pri izbiri je seveda vrsta goriva. Nekateri prisegajo na toploto, ki jo dajejo drva, spet drugi so mnenja, da so pelete najbolj ustrezno gorivo za kamin. Drva so smiselna odločitev, če imate sami gozd in si jih lahko pridelate, prav tako pa za svoje delovanje drva ne potrebujejo elektrike. Slabost je seveda ta, da je potrebno kamin prižgati ročno, to pa pomeni, da vas po vaši odsotnosti pričaka mrzel dom. Pri peletih se tega ni potrebno bati, prav tako kamin je ugasne, če ga ne nalagate, kot je to značilno za drva.  Kamin na pelete je priročen tudi takrat, ko želite dom ogreti na daljavo, preden se vrnete domov. Za to seveda kamin potrebuje elektriko. Cena drv in pelet se ne razlikuje bistveno, zato je odločitev za gorivo v osnovi odločitev za dva različna tipa delovanja kamina. Drva zahtevajo več konstantnega nalaganja, peleti pa so v tem smislu manj zahtevni. Na tržišču pa obstajajo celo kaminske peči, kjer je mogoče preklapljati med delovanjem na drva in delovanjem na pelete.

Več o kaminskih pečeh.

Preberite tudi, kakšna okna izbrati za vaš dom. Več tukaj!

© 22. 07. 2018 - PriZelenemZajcu.si. Oglaševanje.