Vozila prihodnosti so varčna in eko vozila
| Članek je bil prebran 474 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Čeprav nekateri strokovnjaki v prihodnosti vidijo predvsem električna vozila in vozila na alternativne oblike pogona, pa se vsaj za nekaj desetletij oddaljeno prihodnost še zdi, da bo podobna današnji – samo veliko bolj varčna in eko. Gre za t.i. trajnostno mobilnost, ki bo povsem zamenjala dosedanji koncept vožnje in prevoza nasploh. Namen takšnih sprememb na področju mobilnosti je, da se znatno zmanjšajo emisije toplogrednih plinov, ki onesnažujejo okolje in da bi torej z vozili ustvarjali kar se da malo škodljivih snovi, ki obremenjujejo naravo. Seveda je velik del tega inovativni razvoj tehnologij, po drugi strani pa se vse bolj kaže tudi potreba po tem, da bodo ljudje morali povsem spremeniti svoje potovalne navade, da bi mobilnosti v prihodnje zares lahko rekli trajnostna.

citroenČiste tehnologije in inovativen razvoj

Doseganje trajnostne mobilnosti seveda ne bo mogoče preko noči. Se pa že danes številni avtomobilski proizvajalci resno ukvarjajo z vprašanjem inovacij in razvijajo čiste tehnologije, s katerimi bi uspešno izboljšali odtis, ki ga na okolju puščajo njihova vozila. Številni avtomobilski proizvajalci tako skušajo čiste tehnologije uporabljati vse od razvojnih začetkov pa do zadnje etape življenjskega cikla določenega vozila. Namen je seveda kar se da omejiti vpliv avtomobilov na okolje – tako pri proizvodnji, uporabi, kakor pri razgradnji. Čeprav današnjim okoljevarstvenim predpisom proizvajalci morajo zadostiti, pa je vse več takih, ki želijo to nadgraditi in že danes prispevati večji delež k zagotavljanju čistejše in bolj ekološko osveščene prihodnosti. Čiste tehnologije bodo v prihodnosti nuja, zakaj jih torej ne bi začeli razvijati že danes in poskrbeli za manjši ekološki odtis, ki ga na okolje puščajo vozila.

Varčna vozila – manjša poraba in manjši izpusti emisij

Čeprav ob besedni zvezi varčna vozila najprej pomislimo predvsem na manjšo porabo goriva, pa je polni pomen tega tudi manjši izpust emisij vozil. To gre seveda z roko v roki s trajnostno mobilnostjo, o kateri je bilo govora zgoraj. Kar nekaj rešitev je bilo do danes že razvitih z namenom, da bi se zmanjšala tako poraba goriva kakor tudi emisije za okolje škodljivih izpustov (izpušnih plinov). Ena izmed takšnih rešitev so motorji z notranjim izgorevanjem, pri katerih gre za optimiziranje pogonskih sklopov z notranjim izgorevanjem. To se danes dogaja tako pri bencinskih kakor pri dizelskih motorjih. Med kupci je v ta namen nemara najbolj poznana funkcija oziroma sistem Stop & Start, s katerim se avtomobil samodejno ustavi in ponovno prižge, tako da je kar čim manj v prostem teku (npr. pri čakanju na zeleno luč na semaforju). Vse bolj priljubljene so tudi hibridne tehnologije. Gre za hibridne pogonske sklope, ki v sebi združujejo zmogljivost dizelskega motorja in kakovostne lastnosti električnega pogona. Nekateri proizvajalci avtomobilov se v prihodnosti vidijo predvsem kot razvijalci vozil na električni pogon, kar pomeni, da se bodo skušali preusmeriti v razvoj vozil, ki bodo imela motor na 100 % električni pogon. Takšna vozila bodo gotovo trajnostna mestna vozila prihodnosti.

Pomemben vidik trajnostne mobilnosti – uporaba zelenih materialov

Seveda si trajnostne mobilnosti ne moremo v celoti predstavljati, v kolikor v premislek ne vzamemo tudi izdelave in uporabljenih materialov pri izdelavi vozil. Trajnostni razvoj pomeni uporabo kar se da trajnostnih oziroma zelenih materialov. Mednje npr. sodijo materiali iz reciklirane plastike, materiali, ki so naravnega izvora (npr. rastlinska vlakna, les, itd.) in pa materiali, pridobljeni iz biovirov ( polimeri, ki izhajajo iz obnovljivih virov). Z uporabo zelenih materialov se manjša poraba plastičnih materialov, ki so fosilnega izvora, hkrati pa se vse bolj uveljavlja recikliranje že uporabljenih plastičnih materialov.

Več o trajnostni mobilnosti in varčnih avtomobilih pa tukaj.

Če vas zanimajo tudi prestižne limuzine, si več preberite tukaj – ds 4!

© 22. 07. 2018 - PriZelenemZajcu.si. Oglaševanje.