Se borite s plesnijo in preveč vlage? Uporabite razvlažilec zraka!
| Članek je bil prebran 645 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Veliko starejših zgradb se sooča s podobnimi težavami – slabšo izolacijo in visoko vlažnostjo, kar postopoma slej ko prej privede do nabiranja kondenza in plesni na zunanjih stenah objekta. Plesen je zelo škodljiva za človekovo zdravje in še zdaleč ne predstavlja samo estetske težave. Zelo škodljiva je zlasti črna plesen, ki povzroča številne alergije in bolezni (astmo, dihalne stiske, itd.). Plesen je po drugi strani tudi zelo trdoživa in se jo je zelo težko znebiti. Večina naredi pri soočanju s plesnijo glavno napako – prizadete dele stene namreč samo očisti, prebrusi in nato nanjo nanese novo barvo. S tem se seveda plesni rešimo za nekaj časa, že kmalu pa se začne pojavljati na istem, pa tudi drugih mestih stene, saj smo z brisanjem in brušenjem trose plesni prenesli tudi na druge dele stene. Tako se plesni nikoli ne moremo dokončno rešiti in strokovnjaki na tem področju vam bodo enotno svetovali eno – če se želite plesni lotiti enkrat za vselej, je potrebno ugotoviti, kaj jo povzroča in odpraviti vzrok zanjo.

čistilci zrakaV kolikor je za plesen kriva visoka vlaga, slaba izolacija in toplotni mostovi, potem je mogoče postopati na več načinov. Eden izmed njih, ki močno zmanjša ali celo odpravi pojavljanje plesni, je redno zračenje prostorov. To je najbolj učinkovito mogoče izvajati z uporabo rekuperatorja oziroma sistem za prisilno prezračevanje.

Druga možnost je, da presežek vlage v zraku iz zraka z razvlaževanjem odvzamemo in tako ustvarimo optimalno bivalno klimo. Če bo vlage v zraku manj, ne bodo ustvarjeni pogoji, v katerih nastaja plesen. Za takšno razvlaževanje potrebujemo napravo, ki se imenuje razvlažilnik zraka. Ta deluje tako, da iz zraka jemlje presežek vlage in ga v obliki vodnih kapljic shranjuje v svojem rezervoarju. Pri tem zrak tudi nekoliko ogreva. Večina novejših razvlažilnikov ima na zaslonu tudi prikazano, kolikšna je trenutna vlažnost zraka. Glede na to, nato lahko določamo, koliko časa in na kakšni jakosti bi želeli nek prostor razvlaževati. Prav tako večina tovrstnih naprav ponuja različne programe razvlaževanja. Tako je običajno na voljo dvo- ali trostopenjski jakostni način, način razvlaževanja pri sušenju perila v prostoru, način razvlaževanja do želene stopnje relativne vlage v zraku, ipd. Razvlažilniki zraka so hitra in enostavna rešitev, ki na učinkovit način pomagajo pri ohranjanju relativne vlažnosti v prostoru. Njihova edina slabost je le to, da jih je potrebno redno uporabljati, da bi bila vlaga v prostoru zares ustrezna. Dokler se namreč ne reši glavni razlog za visoko vlažnost v notranjih prostorih, bomo z razvlažilnikom lahko vlago le odvzemali, nikakor pa ne bomo mogli preprečiti nastajanje nove. Pri starejših zgradbah se tako težave pogosto uredijo, ko se prenovi in odebeli toplotni ovoj stavbe (izolacija fasade, boljša okna, prenovljena streha). Razvlažilec zraka pa je lahko zelo priročno orodje, dokler se takšnih večjih posegov na stavbi ne lotimo. Prav tako je tudi nekoliko cenejši od rekuperatorja, ki tudi zelo učinkovito rešuje težave s plesnijo in deluje ves čas, zato se pri težavah s plesnijo večina ljudi najprej odloči za takšno ukrepanje.

Poleg razvlaževanja pa so za kakovosten zrak pomembni tudi čistilci zraka – preverite tukaj – in primerno vzdrževanje klimatske naprave!

© 22. 07. 2018 - PriZelenemZajcu.si. Oglaševanje.