Kateri je boljši: bencin ali dizel?
| Članek je bil prebran 39 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Eno prvih vprašanj, ki si ga zastavijo vsi tisti, ki razmišljajo o nakupu novega avtomobila je, za kateri motor se odločiti? Slednje je precej težka odločitev, saj zahteva kar nekaj časa za potrebne raziskave specifik vozil, motorjev in okoljskih smernic. Dobra novica pa je, da so okoljske zahteve, ki jih v Sloveniji spodbuja Ministrstvo za okolje in prostor, nekoliko poenostavile našo izbiro. Zavest, da lahko tudi vozniki avtomobilov prispeva k zmanjševanju negativnega vpliva na okolje je sorazmerno narasla, tako, da vse več voznikov odloča za nakup vozila z okolju prijaznejšim motorjem.

Ob vse večjem poudarjanju prednosti novih hibridnih in električnih motorjev se na prvi pogled zdi, kot da je motorjem z notranjim izgorevanjem (dizelskim in bencinskim motorjem) odzvonilo, pa ni res. Tako bencinski kot dizelski motorji se še vedno naprej razvijajo in izpopolnjujejo in postajajo bolj ‘zeleni’ s ciljem zadostiti evropskim zahtevam po zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida v okolje. Največ razvoja se je zgodilo v segmentu optimizacije čistilnih filtrov, ki zdaj učinkoviteje lovijo sajaste izpušne delce (to kar vidimo kot črn dim, ki se kadi iz ‘auspuha’). Da je temu res tako in da je izbira avtomobila z dizelskim motorjem še vedno smotrna, potrjujejo veliki avtomobilski proizvajalci, kot je Citroën, ki je razvil inovativen, izredno varčen dizelski motor BlueHDi z nizkim izpustom emisij ogljikovega dioksida (ustreza ekološkemu odtisu EURO 6). Povsem zadnja različica tega motorja BlueHDi 160 S&S zagotavlja varčno in varno vožnjo z nizko porabo. Tak motor se lahko vgradi v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom.

Po drugi strani se razvijajo tudi bencinski motorji, ki postajajo vse manjši in lažji in zanimivo, bolj zmogljivi. Že prej omenjeni Citroën je razvil  trivaljne bencinske motorje Pure Tech in jih ponuja v svojih modelih osebnih vozil prav tako v kombinaciji s samodejnim menjalnikom. Omenjeni bencinski motor je bil leta 2017 nagrajen z nagrado za motor leta, saj so vanj vgradili filter trdnih delcev, ki izredno znižuje emisije trdnih delcev in ustreza Evropskim ekološkim standardom.

Opazili boste, da avtomobilski proizvajalci ponujajo vozila z obema tipoma motorjev, to je, na bencin in dizel, na vas pa je, da se odločite za enega. Tako motorji na bencin in dizel so doživeli pomembne izboljšave in že dosegajo zahtevane okoljske standarde in so tako prijaznejši za okolje.

© 20. 06. 2018 - PriZelenemZajcu.si. Oglaševanje.