Kako podaljšati domeno?
| Članek je bil prebran 240 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ne glede na to ali ste domeno zakupili za eno ali več let, v obeh primerih bo slej ko prej nastopil trenutek za podaljšanje domene. Podaljšanje domene je pomembno če želite svojo spletno stran ohraniti aktivno in dostopno za njene obstoječe in za nove uporabnike. Vanjo ste vložili veliko truda, zato je smiselno, da podaljšate registracijo domene. Če domeno podaljšujete prvič, se  verjetno sprašujete kako boste sploh vedeli, kdaj podaljšati domeno in kako jo sploh podaljšati.

Kako boste vedeli kdaj podaljšati?

Nekateri paketi gostovanja imajo možnost avtomatskega podaljšanja domene, kar pomeni, da se bo registracija samodejno obnovila petnajst do deset dni pred iztekom enega leta. Vaš registrar vam bo bo poslal račun, domena pa bo podaljšana takoj, ko bo račun poravnan. Domeno lahko podaljšate tudi sami, tako da se vpišete v uporabniško stran in tam pritisnete na gumb ali zavihek za podaljšanje domene. Kakšni so ceniki podaljšanja domene preverite tukaj.

Lahko domeno podaljša kdorkoli v podjetju?

Domeno lahko podaljša samo njen lastnik. To je posebej pomembno v podjetjih ali organizacijah, kjer je najelegantnejša rešitev (pri kateri se izognemo vsem težavam) ta, da je lastnik domene že v začetku organizacija ali podjetje in ne nekdo od zaposlenih. Denimo, da je podjetje v preteklosti naložilo zaposlenemu nalogo zakupa domene in njenega gostovanja, zaposleni ej to uredil s svojimi podatki, čez nekaj časa pa odšel iz podjetja. Gostovanje je potrebno podaljšati in če je podjetje ostalo v dobrih stikih z nekdanjim zaposlenim tudi ne bo težav s prenosom domene pod drugo uporabniško ime in ureditvijo novega uporabniškega profila za dostop do upravljanja domene. Če pa sta se strani razšle s slabimi občutki bodo s prenosom lastništva domene morda težave.

Pozabili ste podaljšati domeno…kaj sedaj?

Registrar vas bo o skorajšnjem poteku domene pravočasno obvestil z enim ali več opomniki. V kolikor pa se vseeno zgodi, da opomnike spregledate, bo domena prešla v karanteno, kjer bo shranjena, dokler domeno ne podaljšate ali prenesete na novega ponudnika.

 

© 22. 07. 2018 - PriZelenemZajcu.si. Oglaševanje.