Kaj storiti, ko udari vročina?
| Članek je bil prebran 542 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

 

Poletna vročina ni samo neprijetna za bivanje, ampak je v marsikaterem primeru tudi nevarna za naše zdravje. Vročina je nevarna zlasti za kronične bolnike, starejše in otroke, ki dokazano vročino precej slabše prenašajo. Pa tudi vsem ostalim pretirana vročina, pregreta stanovanja ali hiše in slaba prezračenost prostora kvarijo kvaliteto bivanja. Ker se temperature vsako leto vsaj za nekaj dni povzpnejo tudi prek 35 stopinj, je dobro poznati nekatere ukrepe, s katerimi se lahko zaščitimo pred pretirano vročino.

poletjeZatemnite okna

Najbolj preprost, pa tudi učinkovit ukrep je, da zjutraj zastrite okna oziroma steklene površine vašega doma. Skozi okna, še posebej v kolikor gre za starejša okna s slabšimi zasteklitvami, pa tudi nova niso povsem neobčutljiva za to, se lahko notranji prostori močno pregrevajo. Na začetku poletne vročine je zato bistveno, da skušamo notranje prostore zaščititi pred pretiranim pregrevanjem, saj je pregret dom precej težje ohladiti kakor prostore, ki imajo konstantno temperaturo. Okna se zastre povsem (v kolikor je to mogoče), kar pomeni, da rolete spustimo povsem do dna, žaluzije povsem zatemnimo, zagrnemo zavese, itd. Na ta način notranjost doma zaščitimo pred neposredno pripeko, s čimer lahko temperaturo v prostorih ohranjamo tudi za stopinjo ali dve nižje, kakor, če bi v prostore sijalo sonce. To pa pri poletni pripeki gotovo ni zanemarljiva razlika.

O oknih si lahko preberite več na strani!

Zračite zjutraj in zvečer

Zračenje da, toda le zjutraj in zvečer, ko so zunanje temperature še prijetne in je na tak način dejansko mogoče prezračiti prostor. V kolikor so zunanje temperature že pregrete ali pa vročina pritiska že več dni zapored, je prostore precej težko ohladiti z zračenjem, saj je zunanji zrak pregret in je težje doseči prepih. Vseeno je potrebno vsaj 1-2 krat dnevno v prostoru zamenjati zrak. Nekateri zračijo prostore izključno ponoči, med spanjem.

Uporabite klimo, ko vas ni v prostoru

Nekatera stanovanja ali hiše imajo veliko mrtvih kotov (kotov ali prostorov, kjer prepiha ni mogoče ustvariti), so mansarda ali pa močno osončena in zato lastniki kmalu ugotovijo, da brez klimatske naprave ne bo šlo. Kljub temu pa klima poleg hladne sapice s sabo prinaša tudi nekatere nevšečnosti. Ena izmed njih je gotovo to, da na mnoge ljudi deluje precej slabo – zaradi klime marsikoga začne boleti glava, sinusi, se prehladijo ali pa ostanejo brez glasa. Zaradi tega strokovnjaki priporočajo, da klimo v takih primerih uporabljamo predvsem tedaj, ko nas ni v prostoru. Mnoge klime nudijo časovni zamika ali daljinsko upravljanje, tako da lahko prostore prijetno shladimo, še preden se vrnemo domov, nato pa jo tik pred ali ob prihodu domov ugasnemo in uživamo v prijetnih bivalnih temperaturah. Optimalne temperature so okoli 22, 23 stopinj, vse kar je več, je že vroče. V spalnici bi bila najbolj optimalna temperatura za spanje celo pod 20 stopinjami Celzija.

Preberite si tudi o klimatizaciji prostorov in kakovostnem bivanju!

Ne segrevajte prostorov

Pomembno pravilo za ohranjanje udobne bivalne klime je tudi to, da skušamo prostore kar čim manj segreti sami in od znotraj. V hudi pripeki se tako velja izogniti peki, dolgotrajnemu kuhanju, prižiganju naprav, ko jih ne uporabljamo in ki oddajajo precej toplote, itd. Z vsemi temi aktivnostmi namreč po nepotrebnem dogrevamo prostor in vsako stopinjo več, ki jo na ta način pridelamo, se bo težko znebiti.

© 22. 07. 2018 - PriZelenemZajcu.si. Oglaševanje.