Bi se radi znebili odpadnega materiala? Potrebujete kombi?
| Članek je bil prebran 199 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Velikokrat se zgodi, da nam pri obnovi starejše nepremičnine ostane veliko odpadnega materiala. Gre za odpaden gradbeni material kot na primer, že preperelo ali poškodovano pohištvo, stare deske, star omet, stare opeke, stari strešniki ali pa celo strešne azbestne plošče. Kaj storiti z vsem tem odpadnim materialom? Najprej je potrebno vedeti v katero vrsto smeti deponirati posamično vrsto odpadnega materiala. Začnimo na začetku.

Staro in poškodovano pohištvo

Pri slednjem imate več možnosti. Prva in morda najbolj okolju prijazna je ta, da pohištvo odpeljete v najbližji Center ponovne uporabe. Kdor ne ve. Podjetje Snaga je leta 2014 vzpostavilo mrežo slovenskih Centrov, kamor se steka staro pohištvo, ki ga zaposleni nato obnovijo in popravijo ali pa mu namenijo drugo funkcijo. Na ta način podjetje spodbuja zmanjševanje količine odvrženih odpadkov. Trenutno je v Sloveniji kar sedem takih centrov. Preverite kateri je vam najbližji in odpeljite pohištvo, če le ni preveč uničeno, tja. Lahko pa tudi preverite ali vaša občina spada med tiste, ki svojim občanom omogočajo enkrat letno  odvoz določene količine kosovnih odpadkov. Leseno pohištvo šteje med kosovne odpadke in vam ga lahko tako brez dodatnega plačila odpeljejo.

Odpadni gradbeni material

Med odpadni gradbeni material štejemo stare pode (les, laminat), estrih, omet, talne ploščice morebitne opeke. Še generacijo nazaj so ljudje tovrstne odpadke odlagali kar v gozd, danes pa kaj takega ni več dopustno. Osveščenost o škodi, ki jo s tem delamo sebi in naravi je veliko večja. Če je hišo prenavljal obrtnik ali podjetje bo že slednji odpeljal omenjeni odpadni material. Če pa ste obnavljali sami, pa je najboljša rešitev odpeljali vse v najbližji zbirni center, kjer zagotovo zbirajo tudi gradbeni material. Še prej preverite odpiralni čas ter zahteve glede ločevanja odpadkov. Material je že v začetku najbolje ločiti glede na vrsto: ploščice posebej, les posebej itd. Odpadke vam bodo v centru stehtali in, če gre za večjo količino, zaračunali.

Azbestni strešniki oziroma salonitke

Starejše hiše so velikokrat prekrite z azbestno kritino, ki je bila med leti 1970 – 1990 najpogostejša vrsta kritine. Najverjetneje bo kritino odstranil obrtnik, ki bo poskrbel tudi za pravilno zapakiranje plošč. Preverite ali vaš zbirni center sprejema tako vrsto odpadkov, v nobenem primeru pa azbestnih plošč ne smete odlagati v naravi. Za prevoz ste dolžni poskrbeti vi in ne izvajalec del.

Potrebujete kombi?

Za odvoz večje količine odpadnega gradbenega materiala, pohištva ipd. je bolj kot vaše osebno vozilo priporočljiv kombi. Preverite kateri kombi je lahko popoln delovni tovariš pri tovrstnih delovnih opravilih.

© 22. 07. 2018 - PriZelenemZajcu.si. Oglaševanje.